Kahvipaahtimo Freija Rovaniemellä

Paahtimo Freijan tarina

Kymmenestä kilosta kahvimarjoja saadaan vain noin 1,5 kiloa paahdettua kahvia. Tuon kymmenen kahvimarjakilon poiminta ja prosessointi raakapavuiksi ja siitä kahviksi on raskasta ja vaativaa työtä, ja onkin mielenkiintoista, miten kahvikilon hinta voi täällä toisella puolella maapalloa olla niin halpa. Tosiasia on, että kahvin hinta saadaan kansainvälisiä markkinoita varten alas niin, että viljelijä keskittyy valtavaan tuotantomäärään laadun sijaan ja käyttää mahdollisimman halpaa työvoimaa. There ain't such thing as a free lunch.

Kahvipaahtimo Freijassa paahdetaan vain valikoituja ja korkealuokkaisia raakapapuja, joiden alkuperä on jäljitettävissä yleensä kahvitilaa myöten, ja joiden kohdalla ei ole tingitty työtekijöiden palkkauksesta. Kahvimme ovat aina alkuperäiskahveja (single origin coffee), joka tarkoittaa sitä, että kahvi on peräisin vain yhdeltä alueelta eikä siihen ole sekoitettu muita halvempia lajikkeita mukaan.

Valikoimassamme on vaihtuvia mielenkiintoisia kausituotteita, kuten naisjärjestön ylläpitämän kahvitilan kahvia Kolumbiasta tai paikallista alakoulua tukevan kahvitilan kahvia Meksikosta. Satokausien ja saatavuuden mukaan hyllystämme voit löytää kahvia myös esim. Kuubasta, Nicaraguasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Hondurasista, Burundista, Keniasta, Intiasta ja Indonesiasta.

Kahvilassa on tarjolla aina oman paahtimon tuorepaahdettua kahvia, joskus useampaakin laatua. Ja mellä saa santsata samaan hintaan.

Kahvipaahtimo Rovaniemi Freija

Vincent-kahvi

Ensimmäisenä oman paahtimon kahvina lanseerasimme loppuvuodesta 2018 Vincent-kahvin. Se on vaaleapaahtoista kahvia Etiopian Sidamosta. Alueen kahvit tunnetaan luonteenomaisista ja tyylikkäistä kukkais- yrtti- ja sitrusvivahteistaan.
-alkuperä: West Arusi Mountains, Bale-Mountain National Park
-viljelykorkeus 2300 m
-sadonkorjuu: loka-tammikuu


Musti-kahvi

Musti-kissan mukaan nimetty kahvi on varjoissa kasvanutta kuubalaista tummaa keskipaahtoa. Jyrkät Kuuban vuorijonot tuottavat viileän ilmaston, jossa on kahville sopivat kasvuolot matalammillakin korkeuksilla. Kuubalaiset kahvit ovat vähähappoisia, täyteläisiä, mausteisia ja maan- ja tupakansävyisiä.
-alkuperä: Sagua Baracoa,  La Sierra Maestra, Sierra del Elcambray, Sierra del Rosario
-viljelykorkeus: 200-750 m
-sadonkorjuu: heinä-helmikuu 

Freija Rovaniemi kahtipaahtimo